Hoe kies je jouw nieuwbouwhuis?

 

Het is zover, je hebt besloten dat je ervoor wilt gaan: een nieuwbouwhuis in Hoef en Haag! De inschrijfronde is geopend en je mag een rijtje van vijf voorkeurswoningen opgeven. Waar moet je op letten bij het maken van je keuze?

 

  1. 1. Budget

Laat van tevoren al een (globale) schatting maken door de bank of financieel adviseur van wat je kunt lenen voor een hypotheek. Daarvoor moet je behoorlijk wat informatie bij elkaar zoeken, zoals loonstrookjes, huidige hypotheek en allerlei andere financiële gegevens zoals eigen middelen en leningen. Zorg dat alles bij elkaar in elk geval in grote lijnen klopt, zodat je uiteindelijk niet voor verrassingen komt te staan wanneer je daadwerkelijk een hypotheek wilt gaan afsluiten. Het zou toch zonde zijn als je er dan pas achterkomt dat de aankoop van het huis van je keuze niet haalbaar is!

Heb je een idee van het bedrag dat je kunt uitgeven bij de aankoop van een huis? Houd er rekening mee dat de kosten aardig wat hoger kunnen zijn dan alleen de aankoopsom van het huis. Dat heeft niet alleen te maken met meerwerk zoals een uitbouw, extra dakkapel of vloerverwarming; ook brengt de aankoop van een nieuwbouwhuis dubbele woonlasten met zich mee, omdat je al een deel van de hypotheeksom gaat betalen nadat je hebt getekend bij de notaris. Vanaf dan ben je namelijk grondeigenaar.

 

  1. 2. Financiële check

Let op: dit is niet hetzelfde als het vaststellen van je budget. De financiële check is een document waarmee je meer kans maakt op jouw droomhuis! Hierin staat bevestigd voor welk bedrag je kunt gaan kopen. Bij dit bedrag inbegrepen is het meerwerk dat je aan je huis wilt laten uitvoeren. De financiële check kun je laten opstellen door je bank of financieel adviseur (er kunnen kosten aan verbonden zijn). Wanneer je op de website van Hoef en Haag gaat intekenen op je voorkeurswoningen, kun je de check optioneel toevoegen aan je inschrijving. Mochten meer mensen ingetekend hebben op jouw nummer één voorkeurswoning en zij hebben géén financiële check meegestuurd, dan krijg jij voorrang en maak je dus meer kans op een optie op jouw droomhuis!

 

  1. 3. Ligging

Goed, tot zover de zakelijke kant van het verhaal. Je weet nu voor welk bedrag je ongeveer een huis kunt kopen, dus de bouwnummers met een voor jou te hoge aankoopsom vallen nu af. Kijk kritisch naar de huizen die nu nog in aanmerking komen. Wil je een rustige omgeving of wil je graag veel buren om je heen? Wil je een zonnige tuin? Wil je je auto voor of naast je huis kunnen parkeren? Heb je liever niet teveel verkeer voor de deur omdat je kleine kinderen hebt? Dit zijn allemaal zaken waar je rekening mee moet houden – en die het kiezen misschien wel makkelijker maken.

 

  1. 4. Wensen

Welke wensen had je voor ogen toen je bedacht dat je een huis wilde gaan kopen? Een grote woonkeuken, of juist een diepe tuin? Een extra slaapkamer voor logees, een werkkamer of juist een extra speelruimte voor de kinderen? En nu je toch mag kiezen: je mag kleur bekennen! Wordt het een wit huis, of vind je donkere stenen juist mooier?

 

  1. 5. Buikgevoel

Last but not least: wat zegt je gevoel? Probeer het voor je te zien. Wat past het beste bij jou? Waar denk jij dat je gelukkig wordt? Kies voor het huis waar je op valt. Blijf je twijfelen tussen een paar bouwnummers? Zet ze eens onder elkaar met de voors en tegens erbij. Ben je niet zo visueel ingesteld, waardoor het moeilijk is je voor te stellen hoe de huizen er in werkelijkheid uitzien? Loop een rondje door Hoef en Haag en bekijk de huizen die er al staan, dat zijn er al aardig wat.

 

Heb je ook een tip? Laat het me weten in een reactie!

 

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*