De eerste huisartsen van Hoef en Haag

De eerste twee huisartsen van Hoef en Haag: Larissa de With (l.) en Esther Bleeker

 

Inwoners van een nieuw dorp, die hebben een huisarts nodig. Logisch, toch? Dat dachten ook Esther Bleeker en Larissa de With, die daarom begin 2017 hun eigen huisartsenpraktijk openden: Huisartsenpraktijk Hoef en Haag. Larissa vertelde me over de praktijk, het dorp en de saamhorigheid die er heerst: ‘Dat dorpse gevoel is er nu al.’

Iedereen die ik spreek die iets te maken heeft met Hoef en Haag, of het nu inwoners zijn of niet, is enthousiast over het nieuwe dorp aan de Lek. Zo ook huisarts Larissa de With, die met plezier mijn vragen wil beantwoorden. Hoewel, vragen… ik hoef ze nauwelijks te stellen; ze begint spontaan te vertellen en ik hoef alleen maar te luisteren. ‘Esther en ik willen een dorpse, niet te grote huisartsenpraktijk zijn. Ik kom zelf uit een dorp en wil dat gezellige, laagdrempelige gevoel overbrengen naar de praktijk.’

 

Praktijk in Dorpshart

‘We huren nu een ruimte in Vianen, want de plek in Hoef en Haag waar we gaan zitten moet nog gebouwd worden. We komen midden in het Dorpshart te zitten, aan de Brink. Het duurt minstens nog tot eind 2019 voor het zover is, maar we kunnen haast niet wachten! We zijn nog in gesprek met de dorpsontwikkelaar, en we komen waarschijnlijk te zitten in een grote ruimte boven de supermarkt. Die delen we met een fysiotherapeut, en er zullen ook parttime paramedici bij komen, zoals een psycholoog, verloskundige, diëtiste en consultatiebureau. Een mini-gezondheidscentrum dus.’

Wat me enorm opvalt, is dat we bizar veel zwangeren
als patiënt hebben. Het is een heel jong dorp!

 

Ondernemende types

‘Hoe groter het dorp wordt, hoe meer patiënten we natuurlijk gaan krijgen. Tot nu toe zien we vooral enthousiaste mensen. Ze komen vaak uit de regio: uit Utrecht, Maarssen, Houten, Nieuwegein, maar er zijn ook stellen waarvan er een uit Noord-Nederland komt en de ander uit het zuiden. Die werken dan in het midden van het land en zijn bij het zoeken van een huis in Hoef en Haag terechtgekomen. Er zitten veel starters en jonge gezinnen tussen. Het zijn gezellige mensen; heel divers, maar wel op zoek naar het knusse dorpse gevoel, met de luxe uitstraling die Hoef en Haag heeft. Je merkt echt dat het dorpsgevoel al leeft en dat er veel ondernemende types bij zitten die graag initiatieven nemen. Wat me enorm opvalt, is dat we bizar veel zwangeren als patiënt hebben. Het is een heel jong dorp!’

 

Help!

‘Het idee voor deze praktijk kwam van Esther. Zij woont in Vianen en hoorde al vroeg van de plannen voor het nieuwe dorp. Wij kennen elkaar al sinds de middelbare school en kwamen elkaar tijdens de huisartsenopleiding na lange tijd weer tegen. Toen we daarna in Schoonhoven samen de praktijk van een zwangere huisarts waarnamen, merkten we dat we elkaar heel goed aanvulden. Ik was meteen positief over Esthers idee, maar vond het ook spannend. HELP!, dacht ik steeds, want er komt zoveel kijken bij het opzetten van een eigen praktijk. We openden op 23 januari 2017, toen ook de eerste huizen werden opgeleverd. Vanaf toen was het goed. De eerste visite die ik deed, voelde echt als thuiskomen.’

 

Toekomst

Schets van het toekomstige Dorpshart

Op mijn vraag hoe ze Hoef en Haag over tien jaar voor zich ziet, hoeft Larissa niet lang na te denken. ‘Als ik dan ’s ochtends naar mijn werk rijd, staan er meer bomen. De schaduwen versterken het dorpse beeld, het zal er dan minder kaal uitzien. Ik stel me voor dat in het centrum, waar we zitten, het sociale leven zich afspeelt. Tegenover ons aan de brink zitten dan kleine ondernemers, bijvoorbeeld een bloemist en een kapper. In het midden is een parkeerplaats, de school is vlakbij; het is dan een komen en gaan van mensen. Hoef en Haag is een fijn dorp om te wonen, waar ook wij als huisartsen oud willen worden.’

Huisartsenpraktijk Hoef en Haag

 

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*