Tekenen voor een nieuwbouwwoning in Hoef en Haag

makelaar

 

We zijn ingeloot: de nummer 1 van onze voorkeurswoningen is voor ons, als we dat willen. Enigszins verward en toch ook wel blij, stappen we in de auto en rijden we naar Hoef en Haag. We rijden langs de huizen die er al staan en stoppen bij een Meander-woning om er nog eens goed naar te kijken. Dan gaat de telefoon: de makelaar belt.

‘Gefeliciteerd, jullie zijn ingeloot’, klinkt het door de telefoon. De makelaar legt ons uit wat er nu gaat gebeuren. Eerst gaan we naar de woonwinkel aan de Voorstraat in Vianen voor een eerste afspraak, om een en ander door te spreken. Dit gebeurt op 23 februari. De makelaar ontvangt ons en legt uit wat de gang van zaken en de planning is voor bouwfase 2a van het Dorpshart. We nemen de gegevens rond onze woning nog eens uitgebreid door, krijgen uitgelegd over welke opties we moeten nadenken en welke kosten er tijdens het bouwproces bij komen kijken.

 

Usb-stick

Met een stapel bouwtekeningen en een usb-stick gaan we naar huis. Op de stick staat alle informatie die we nodig hebben: tekeningen, informatie over keukens, badkamers, meerwerk, woonadviseurs, planning. Ook is er uitleg over Victor&Wonen: een optie om je huis ‘woonklaar’ opgeleverd te krijgen. Muren zijn dan gesausd of behangen en vloeren gelegd, zodat je zelf niet hoeft te klussen en alleen maar hoeft te verhuizen als je woning klaar is. Klinkt mij als muziek in de oren, maar mijn help-mijn-man-is klusser-echtgenoot wil graag zoveel mogelijk zelf doen, dus deze optie valt voor ons af.

 

Meerwerk

We nemen nu even de tijd om alle informatie te bestuderen en te bedenken óf we dit willen en zo ja, hoe. Willen we een uitbouw? De standaard keuken en badkamer? De lijst met meerwerk is lang en alles opties brengen extra kosten met zich mee. Het is dus goed om even de tijd te nemen hier grondig over na te denken. Gelukkig hoeven we hier niet meteen beslissingen over te nemen, want de eerste stap is nu het tekenen; beslissen over meerwerk volgt later.

 

Ingewikkeld

Op 17 maart hebben we een tweede afspraak bij de makelaar om ons voorlopig koopcontract te tekenen. Er liggen twee stapels papier klaar: het contract met alle gegevens over de koper – wij tweeën – , verkoper, de woning, de bouwer, de voorwaarden, de kosten en de planning. Hoewel de makelaar ons de vorige keer al uitvoerig tekst en uitleg heeft gegeven, duizelt het me deze keer opnieuw. Een bestaand huis kopen vind ik al ingewikkeld, laat staan een nieuwbouwhuis. Want zodra je bij de notaris je definitieve handtekening hebt gezet, ben je grondeigenaar. Vanaf dat moment ga je betalen. Gelukkig snapt mijn man de materie een stuk beter dan ik en stelt hij vragen waar we wijzer van worden.

 

Spannend: tekenen

De handtekeningen worden gezet.

We gaan tekenen. De pen ligt klaar. Op elke pagina komen onze parafen en die van de makelaar; we eindigen met onze handtekeningen op de laatste pagina van het voorlopig koopcontract. Het duurt even voordat alle krabbels gezet zijn. Als het zover is, worden we opnieuw gefeliciteerd. Nu krijgen we een week bedenktijd. Daarna is het huis definitief voor ons, tenzij we de financiering niet rond kunnen krijgen. We zijn dus om! We gaan ervoor! We hebben getekend voor Hoef en Haag, bouwfase 2a. Een prachtige Meander-woning, aan het water, is in principe van ons. Wauw!

 

Hoe het verder verliep lees je volgende week in Stap 6: Informatie over het bouwproces

 

 

Meer blogs uit de categorie Van A naar B:

 

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*