Meerwerk; wat is dat en hoe werkt het?

Bouwtekening van Meanderwoning in Hoef en Haag

 

Voor mij en mijn man ging een heel nieuwe wereld open toen we ons gingen oriënteren op een nieuwbouwhuis in Hoef en Haag. We kwamen in aanraking met allerlei nieuwe termen, waaronder ‘meerwerk’. Heel belangrijk om je in te verdiepen! Waarom? Dat lees je hier.

Stel: je hebt een optie op een nieuwbouwhuis en bent daadwerkelijk van plan het te gaan kopen. In principe staat voor de bouwers vast hoe groot het huis precies wordt, hoeveel kamers het heeft en waar de keuken en badkamer komen. Dat geldt ook voor details zoals stopcontacten en lichtpunten. Alle maten en details staan op de tekeningen van jouw nieuwbouwhuis; elke verdieping is uitgetekend. Je hebt ze – als het goed is – van de makelaar gekregen; anders kun je ze via je account op hoefenhaag.nl downloaden. Hier vind je ook de ‘koperskeuzelijst’ met alle aanpassingen en de bijbehorende kosten.

 

Dit is dus meerwerk

Misschien heb je een heel ander idee over de indeling van de kamers, de lichtpunten of wil je een uitbouw aan je huis laten bouwen. Alle (extra) aanpassingen die je wilt laten uitvoeren, die niet op bovengenoemde tekeningen staan en dus buiten het standaard bouwplan vallen, vallen onder de noemer ‘meerwerk’. Zit er een standaard keuken in je huis, maar wil je een andere? Ook dat valt onder meerwerk.

 

Meerwerk kost geld…

Aan alles wat je wilt laten aanpassen, hangt een prijskaartje. Wil je flink wat aanpassingen laten doen, dan kunnen de kosten dus best oplopen. Laat je daarom vooraf goed adviseren door een financieel adviseur of een bekende die verstand van zaken heeft. Overigens is er ook nog zoiets als minderwerk: dingen die je wilt laten schrappen van het standaard bouwplan. Daar staan vaste vergoedingen voor, die worden afgetrokken van het totale bedrag dat je verschuldigd bent.

 

Wanneer?

Meerwerk kun je op verschillende manieren laten uitvoeren. Laat je het meteen door de bouwer uitvoeren, dan kun je deze kosten laten meefinancieren in de hypotheek. Het voordeel is dan ook, dat de aanpassingen al zijn gedaan zodra jij de sleutel van je huis krijgt. Maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat je zelf graag wilt gaan klussen, of dat je (nog) onvoldoende financiële middelen hebt om het meerwerk door de bouwer te laten uitvoeren. Of misschien komt er op een later moment geld vrij voor een verbouwing. In dat geval laat je het meerwerk dus nog even voor wat het is op het moment dat je de hypotheek afsluit.

 

Woonadviseur

Het zijn heel wat beslissingen die je moet nemen over je nieuwbouwhuis. Niet iedereen kan van tevoren al bedenken hoe hij z’n huis gaat inrichten en weet dus al waar bijvoorbeeld de lichtpunten moeten komen. Gelukkig krijg je een woonadviseur toegewezen. Die kan je adviseren over al die keuzes en zorgt dat alle door jou gewenste aanpassingen op de juiste manier aan de bouwer worden doorgegeven.

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*