5x wat wonen in Hoef en Haag zo bijzonder maakt

 

Ondanks dat ik er nog niet eens naartoe verhuisd ben, weet ik nu al dat wonen in Hoef en Haag iets unieks is! Vijf dingen die dit nieuwe dorp zo bijzonder maken.

 

 1. Nieuw dorp

Hoef en Haag is niet de zoveelste vinexwijk; het is een echt nieuw dorp. Overal in Nederland, in grote steden en kleinere gemeenten, zijn de afgelopen jaren talloze nieuwbouwwijken verrezen om aan de vraag naar nieuwe woningen te voldoen. Wijken die onderdeel uitmaken van een groter geheel. Zo niet Hoef en Haag. Toen het idee ontstond om hier een apart dorp van te maken, moest er veel moeite voor worden gedaan om dit daadwerkelijk voor elkaar te krijgen, maar het is gelukt! Het gebeurt niet vaak dat er zomaar een nieuw dorp verrijst in Nederland en dus ben je best bijzonder als je jezelf tot een van de eerste inwoners mag scharen! Op deze pagina lees je meer over Hoef en Haag als nieuw dorp.

 

 1. Oud-Hollandse stijl

De huizen in Hoef en Haag zijn geen typische vinexwoningen; ze zijn en worden gebouwd in een stijl die past bij een authentiek dorp. In Het Dorpshart staan bijvoorbeeld herenhuizen in verschillende kleuren steen, en ze staan niet allemaal in een rechte rij, maar hier en daar versprongen. Ze verschillen ook van elkaar doordat sommige huizen een erker hebben en andere een parkeerplaats. In de wijk Het Lint staan woningen waarvan de bouw is geïnspireerd op boerderijen; met puntdaken, veel ruimte rondom het huis en erg veel variatie in bouw, grootte en details. Hier vertellen bewoners waarom het zo leuk wonen is in Het Lint. In een ander blog vertellen bewoners over hun ervaring met wonen in Het Dorphart.

 

 1. Dorps gevoel

Momenteel wordt er hard gebouwd aan Hoef en Haag, en het gaat nog zo’n tien jaar duren tot het dorp ‘klaar’ is. Toch is het dorpse gevoel er al, vinden veel van de inwoners. Dat heeft volgens hen te maken met het saamhorigheidsgevoel van de nieuwe bewoners, die allemaal in hetzelfde schuitje zitten: ze zijn er allemaal nieuw en ze zijn op zoek naar dat dorpse gevoel. Om die reden is er ook al een officieel dorpscomité opgericht: Ons Hoef en Haag. Dit comité behartigt te belangen van de bewoners.

 

 1. Authentieke details

Huisnummerbord in Hoef en Haag
Huisnummerbord in Hoef en Haag

De bouwers van Hoef en Haag hebben zich van begin af aan hard gemaakt voor de authenticiteit die het nieuwe dorp moet uitstralen. En dat zit ’m niet alleen in de bouwstijl van de huizen (en het feit dat er bijvoorbeeld een dorpsbrink komt), maar ook in de keuze voor ouderwets klinkende straatnamen, de straatstenen, lantaarnpalen, kortom, de details. Onlangs maakte ik samen met mijn zoon een serie foto’s van details die ons opvielen, misschien kun je daarop zien wat ik bedoel. It’s all about details!

 

 1. Landelijk gelegen, toch alles in de buurt

Hoef en Haag is landelijk en rustig gelegen, vlakbij de rivier de Lek, de dijk, en de uiterwaarden. Ben je op zoek naar rust en ruimte, dan zit je hier dus helemaal goed! Toch zit je hier niet bepaald in the middle of nowhere. Spring op de fiets en je bent binnen tien minuten in het stadje Vianen, waar je terecht kunt voor boodschappen, winkelen, terrasjes, zwembad, bibliotheek, restaurants en sportfaciliteiten. Pak je de auto (of vanuit Vianen de bus), dan ben je binnen twintig minuten in hartje Utrecht. In de toekomst hoef je trouwens voor de hoognodige boodschappen Hoef en Haag niet uit: er komt een supermarkt aan de Dorpsbrink. En wist je dat Hoef en Haag al een eigen huisartsenpraktijk heeft?

 

Ben ik nog een reden vergeten die wonen in Hoef en Haag zo bijzonder maakt? Laat het me weten!

 


One thought on “5x wat wonen in Hoef en Haag zo bijzonder maakt”

 • Ellen

  10 augustus 2018 at 12:58

  Nix aan toe te voegen. Verademing als je uit Almere komt.
  En in Utrecht je roots liggen!!?

  Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*