Erwtensoep en oliebollen: ben jij al klaar voor de Paardenmarkt in Vianen?

Oliebollen bij de Paardenmarkt in Vianen

 

Komende woensdag staat Vianen weer hélemaal op z’n kop: dan is het tijd voor de jaarlijkse Paardenmarkt. Woon je in Hoef en Haag of ga je er binnenkort wonen? Lees dan snel mijn spoedcursus ‘Hoe vier ik de Paardenmarkt?’, zodat je je deze week goed voorbereid in het lokale feestgedruis kan storten.

De Paardenmarkt is een echt Viaanse aangelegenheid waar héél veel mensen uit de directe omgeving op afkomen. Dus als (toekomstige) inwoner van Hoef en Haag ontkom je er haast niet aan om een kijkje te komen nemen op dit leuke feest. Ik vertel je graag, als rasechte Vianees, in het kort alle ins en outs.

 

Paarden en ringsteken

Het ringsteken tijdens de Paardenmarkt in Vianen
Het ringsteken tijdens de Paardenmarkt

 

De Paardenmarkt vindt plaats op – geen grap – de woensdag voorafgaand aan de tweede donderdag van oktober. Het is een jaarlijkse markt die al sinds 1271 bestaat. Vroeger werd er vooral gehandeld in paarden op deze markt; nu worden de edele dieren nog steeds gekeurd door een jury. Die kent prijswinnaars in verschillende categorieën toe en kiest uiteindelijk de dagkampioen. Ook is er een paardenshow en zijn er ringsteekspelen en volksspelen, waarbij de deelnemers traditioneel gekleed zijn. Dit alles gebeurt op de Voorstraat. Hier is ook een grote warenmarkt waar je werkelijk van alles kunt kopen. Heel leuk om een kijkje te nemen!
Wil je het programma van de Paardenmarkt zien? Dat kan hier.

 

Kinderen en kermis

Kinderen die in Vianen op school zitten, zijn vrij met de Paardenmarkt. Op dinsdagavond begint voor hen het feest met een lampionnenoptocht, die begint bij de Lijnbaan en eindigt op het kermisterrein. Die avond gaat de kermis dan ook open. Tot en met zaterdag kunnen kleine en grote liefhebbers naar hartenlust in de botsauto’s, schieten, zweven en suikerspinnen eten. Tijdens de markt is er op het Valkenplein een Kinderplein met allerlei leuke spellen en een kinderboerderij.

 

Oliebollen en erwtensoep

De onmisbare ingrediënten voor de Paardenmarkt.
Onmisbare inkopen voor de Paardenmarkt

Zeg je Paardenmarkt, dan zeg je erwtensoep. In héél veel Viaanse keukens staat deze soep woensdagavond op tafel. Gezellig om met vrienden en familie deze dag af te sluiten! Veel mensen maken de soep zelf – wel even een klusje – maar er is ook prima eigengemaakte soep te koop bij de slager. Ook oliebollen horen er absoluut bij op deze dag – de Viaanse bakkers zijn al dágen aan het bakken. Het eten van paling overdag en druiven als toetje gebeurt ook op veel plekken. En niet te vergeten wordt er vanaf ’s ochtends al flink bier gedronken bij de kroegen op de Voorstraat. Niet zo mijn ding, maar de wankelende voorbijgangers op straat zijn ook vaste prik op de Paardenmarkt…

Al met al is de Paardenmarkt een gezellig feest met héél veel mensen, paarden, gezelligheid, muziek en lekker eten. Hopelijk heb ik je enthousiast gemaakt en kom je woensdag kijken in Vianen!

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*