10x Tips voor het kiezen van een nieuwe keuken

 

Keukenkastjes of juist lades? Waar komt je kookplaat en waar de gootsteen? En wat voor aanrechtblad past bij jouw nieuwe huis in Hoef en Haag? Bij het kiezen van een keuken kan er heel wat op je afkomen, merkten wij toen we ons hierin gingen verdiepen. Daarom: tien tips van een ervaringsdeskundige.

Ontwerp voor onze keuken (1)
Ontwerp voor onze keuken (1)

Als je een nieuwbouwhuis koopt, maakt een standaardkeuken vaak onderdeel van het ontwerp van de woning uit. Dit was ook het geval bij onze Meander-woning in Het Dorpshart van Hoef en Haag. Kiezen voor zo’n standaardwoning heeft twee grote voordelen: je hoeft je hoofd zelf niet meer te breken over hoe je keuken eruit moet gaan zien én hij zit er al in als je huis wordt opgeleverd.

 

Stuntprijzen

Ontwerp voor onze keuken (2)
Ontwerp voor onze keuken (2)

Maar… wij vonden het juist leuk om er zelf over na te denken. En wij zijn ook wel een beetje eigenzinnig: als iedereen A zegt, zeggen wij liever B. Wij hebben dus gekozen voor een casco keuken en zijn zelf op onderzoek uitgegaan. We hebben bij verschillende keukenboeren een ontwerp en offerte laten maken. Maar als je daaraan begint, kom je wel terecht in een oerwoud van keukenverkopers, ‘stuntprijzen’ en onderhandelingen (‘goedkoper dan dit krijgt u ‘m nergens, mevrouw’). Hier kun je je tegen wapenen door van tevoren goed na te denken over wat je wel en niet wilt.

Wil je ook zelf bepalen hoe je keuken eruit gaat zien? Deze tips helpen je op weg.

1. Bepaal je budget

Bereken het maximale budget voor je keuken. Dit hoef je de keukenverkoper niet meteen te laten weten, want over de prijzen valt meestal flink te onderhandelen. Wie weet valt het bedrag zelfs lager uit dan je begroot had, dat zou toch mooi zijn?

2. Maak een wensenlijst

Bedenk wat er absoluut niet in jouw keuken mag ontbreken. En wat je anders zou willen dan in je huidige keuken het geval is (bijvoorbeeld een afzuigkap waar iedereen z’n hoofd tegen stoot… argh!).

3. Kies je stijl

Klinkt misschien voor de hand liggend, maar het scheelt een hoop zoekwerk. Klassiek, landelijk, design of juist romantisch? En past deze stijl goed bij jouw nieuwbouwwoning?

4. Kies je materiaal

Houd je van natuurlijke materialen? Dan zijn houten deurtjes misschien wat voor jou. Moeten de kastjes glanzen of juist niet? Wil je een stenen aanrechtblad, of ga je voor kunststof?

5. Neutraal of een kleurtje?

Wil je een kleurrijke keuken? Of wil je ‘m juist rustig houden, omdat de rest van de kamer al veel kleur krijgt? Licht of donker – allemaal dingen waar je van tevoren over na kunt denken.

6. Welke apparaten wil je?

Natuurlijk wil je een vaatwasser (toch?!), oven (eventueel een combi met een magnetron) en een koelkast. Maar wil je A-merken of is B ook goed? Hoeveel lades moet je vriezer hebben? En wil je een ingebouwde of losse koelkast? En hoe energiezuinig moeten de apparaten zijn?

7. Kookplaat en afzuiging

Hoe wil je gaan koken? Ouderwets op gas, of ga je misschien gasloos wonen? In dat geval kun je kiezen voor een keramische kookplaat of een inductiekookplaat. Wil je een ‘ouderwetse’ hoge afzuiger of ingebouwde afzuiging?

8. Hoeveel opbergruimte heb je nodig?

Hoeveel opbergruimte heb je nodig? Dit kun je het beste bepalen aan de hand van je huidige keukenindeling. Hoeveel kasten heb je daarin? En puilen al je kasten uit? Dan kun je in je nieuwe keuken wel wat extra ruimte gebruiken.

9. Wat voor indeling wil je?

Wil je een L-vormige keuken of misschien wel een kookeiland? Is dat goed in te passen in de ruimte? Hoe kun je zorgen dat je binnen het koken alles binnen handbereik hebt? Hoe hoog moeten je vaatwasser en oven komen? En hoe hoog moet je werkblad zijn? Laat je goed informeren over de voor- en nadelen.

10. Laat je niet gek maken!

Probeer door de gladde verkooppraatjes heen te prikken en kijk kritisch naar de offerte. Let daarbij op wat er bij de prijs is inbegrepen (inmeten, montage) de voorwaarden, garantie en manier van (aan)betalen. En… onderhandelen kan bij de meeste keukenzaken!

 

Weet jij al waar je je keuken gaat kopen? Veel succes!

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*