De toekomst van nieuwbouw: gasloos wonen

gasloos wonen

 

Wie overweegt een nieuwbouwhuis te kopen, krijgt ongetwijfeld de keuze: gasloos wonen of niet? Ook wij kregen de optie voorgelegd toen we keuzes rond onze woning in Hoef en Haag moesten gaan maken. Wat zijn de voor- en nadelen van gasloos wonen?

 

Je hebt de afgelopen jaren vast gelezen of gehoord over gasloos wonen. De overheid streeft naar een energieneutraal Nederland in 2050 en wil daarom dat het gebruik van gas overal verminderd wordt. Daarom moeten in de toekomst zo’n 7 miljoen huishoudens overstappen van ook gas naar alleen stroom.

 

Nieuwbouw

Zo’n overstap kost een hoop geld en daarom willen veel mensen er liever mee wachten tot de kosten lager worden. Maar als je een nieuwbouwhuis koopt, zoals wij hebben gedaan in Hoef en Haag, wordt de keuze al een stuk makkelijker: je hoeft niks om te laten bouwen; je kunt dan vooraf kiezen voor een warmtepomp in plaats van een cv-ketel die je van warmte moet voorzien.

 

Voordelen

warmtepomp
Een warmtepomp.

Het belangrijkste voordeel van een warmtepomp is natuurlijk dat deze zeer milieuvriendelijk is: een warmtepomp verlaagt je CO2-uitstoot enorm. Zo’n pomp verbruikt relatief weinig elektriciteit, maar zorgt voor veel warmte. Je woning wordt heel constant verwarmd, wat erg prettig is. En een warmtepomp is veiliger dan een systeem dat op gas werkt. Overweeg je een warmtepomp te gaan gebruiken, dan kom je in aanmerking voor allerlei subsidies. Informeer daar dus naar!

 

Nadelen

Warmtepompen zijn behoorlijk duur: tussen de 8.000 en 12.500 euro (exclusief subsidie). Het goed installeren en inregelen van een warmtepomp luistert nauw. Een vakkundige installateur is dus onmisbaar als je een hoog energierendement wilt halen. Niet elk huis is bovendien geschikt voor een warmtepomp. De pomp kan ook behoorlijk wat ruimte innemen. En… je kunt niet meer op gas koken. Dat spreekt niet iedereen aan.

 

Alles gasloos

Mocht je overwegen om een nieuwbouwhuis in Fase 3A van Het Dorpshart te kopen, dan hoef je niet te wikken en te wegen: alle woningen in dit gedeelte van Hoef en Haag worden gasloos!

 

Wij wilden heel graag gasloos gaan wonen, maar het paste jammer genoeg niet in ons budget. We zijn wel absoluut van plan in de toekomst een warmtepomp aan te schaffen. Ik ben benieuwd naar wat anderen hebben besloten. Laat je het weten in de comments?

 

Bron: nudge

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*