Bijenactie van NPO Radio 2 live vanuit Hoef en Haag

Actie red de bij, kasteeltuin Hoef en Haag, foto Janneke Kok

 

Hoe bijzonder is dat: donderdag rond 12.30 uur stond Hoef en Haag live in het middelpunt van belangstelling op nationale radio: onder grote belangstelling werd bij de kasteeltuin de Nationale Zaadmarathon geopend, een actie van het NPO Radio 2-programma De staat van Stasse. Dit alles dankzij het initiatief van Jean-Paul van Haastert van het dorpscomité.

 

Jean-Paul, binnen dorpscomité Ons Hoef en Haag verantwoordelijk voor de communicatie, vertelde me hoe het allemaal begon. “Ik ben een vaste luisteraar van De staat van Stasse en hoorde over hun bijenactie.” Afgelopen week gaven ze de hele week gratis zaad weg aan luisteraars, bloemenzaad welteverstaan. Door dit door Nederland te verspreiden, willen ze de bijenpopulatie, die ernstig terugloopt, vergroten, want het gaat om bloemen die veel bijen aantrekken.

 

Stefan Stasse, Jean-Paul van Haastert en Jasper Helmantel (foto Janneke Kok)
Stefan Stasse, Jean-Paul van Haastert en Jasper Helmantel met de cheque

Eerste plek

“Ik hoorde de oproep”, legt Jean-Paul uit, “en reageerde meteen. In een appje schreef ik dat een nieuw dorp dit zaad goed kon gebruiken.” De redactie van het radioprogramma nam vrij snel contact met hem op, want het leek ze leuk om de marathonactie die ze wilden gaan houden, van start te laten gaan in Hoef en Haag. En zo geschiedde. Tijdens de actie, die afgelopen donderdag plaatsvond, reed radio-dj Stefan Stasse met een groepje radiomakers kriskras door Nederland om op zoveel mogelijk plekken te gaan zaaien. “Hoef en Haag was de eerste plek waar ze zijn gaan zaaien”, vertelt Jean-Paul, die erbij aanwezig was.

 

1.000 euro

“Tijdens dit startmoment hebben we een cheque van € 1.000 euro overhandigd gekregen van Cruydt-Hoeck, een natuurvriendelijke kwekerij. Tuinontwerper Jasper Helmantel heeft ter plekke uitleg gegeven over het zaadmengsel. Het leek de radioredactie ook leuk als er een burgemeester of wethouder bij dit officiële moment aanwezig kon zijn. Bestuurslid Hendri Overgaauw is dat gaan regelen, waardoor projectdirecteur Chretien van Essen en wethouder Christa Hendriksen er ook bij waren. Er was een livestream waarop alles te bekijken was en er is ceremonieel zo’n tien meter gezaaid bij de kasteeltuin.”

 

Verspreid

“Die cheque gaan we later verzilveren”, legt Jean-Paul uit. “We kunnen natuurlijk niet zomaar wat gaan zaaien, want overal wordt nog gebouwd. We gaan kijken op welke plekken de bloemen komen, waarbij we rekening houden met de plannen die er al liggen. Vervolgens komt Jasper Helmantel in de loop van komend jaar terug voor het daadwerkelijke zaaien: een-, twee- en driejarige bloemen, dus de komende jaren gaat er op verschillende plekken van alles groeien en bloeien. Zo veel mogelijk door het hele dorp verspreid.”

Foto’s: Janneke Kok

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*