Je huis bijna klaar: de voorschouw

Voorschouw aan de buitenkant van het huis

 

Gisteren was een leuke, maar vooral nuttige ochtend voor ons: het was tijd voor de voorschouw van onze woning in het Dorpshart in Hoef en Haag. ‘Voorschouw’: weer zo’n term uit de wereld van de nieuwbouw waar ik nog nooit van had gehoord. Wat is het en wat heb je eraan?

 

Eind van deze maand is de oplevering van ons nieuwe huis, dan krijgen we de sleutel en gaat het klussen beginnen! Maar voordat je woning opgeleverd wordt, krijg je – minimaal een week van tevoren – de gelegenheid de boel alvast grondig te inspecteren tijdens de voorschouw. In een folder die we van het bouwbedrijf kregen, staat het als volgt uitgelegd:

“Deze voorschouw is een opname van de woning voor de uiteindelijke formele oplevering. Het houden van een voorschouw is niet verplicht, maar raden wij wel aan. Mocht u een onafhankelijk expert in willen schakelen, dan kunt u deze persoon bij voorkeur tijdens de voorschouw meenemen zodat de geconstateerde onvolkomenheden nog voor de oplevering hersteld kunnen worden.”

 

Dubbel en dwars waard

De expert onderwerpt de ruiten aan een grondige inspectie.

Zo’n expert van Vereniging Eigen Huis hebben we inderdaad ingeschakeld. Daar moet je natuurlijk voor betalen, maar na tien minuten merkten we al dat deze man ons geld dubbel en dwars waard was. De ene na de andere tip over kieren, materiaal, onderhoud, ramen en vloeren (en ga zo maar door) gaf hij ons. Daarnaast wist hij natuurlijk precies aan welke eisen een opgeleverde woning moet voldoen.

 

Kras op een ruit

Samen met de expert liepen we door alle kamers en noteerden we wat er (nog) niet in orde is. Dat zijn bijvoorbeeld zaken als niet netjes afgewerkt hout en een kras op een ruit. Uiteindelijk hadden we een lijst met meer dan tien punten – wat heel gebruikelijk schijnt te zijn – die we hebben ingeleverd bij de bouwer. De verbeterpunten worden dan in principe hersteld. Al met al hadden we de twee uur die je voor zo’n voorschouw hebt hard nodig. Met onze hoofden vol praktische informatie en nuttige tips gingen we naar huis. Op naar de oplevering!

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*