Omgeving

Hoef en Haag maakt onderdeel uit van de provincie Utrecht, maar waar ligt het nieuwe dorp precies? En wat is er allemaal te doen in de omgeving?

 

Zoals ik al schreef in mijn artikel over wat Hoef en Haag precies is, ligt het dorp heel landelijk; de woningen zijn omgeven door weilanden, de dijk, de rivier de Lek en recreatieplas Everstein. Je kunt hier in de buurt prachtige wandel- en fietstochten door het polderlandschap maken. Ook vlakbij is de beroemde stuw bij Hagestein, de onderste van drie stuw- en sluiscomplexen die zorgen dat de Nederrijn en de Lek bevaarbaar blijven. Het complex heeft onder meer tot taak de waterstand in het rivierpand Amerongen-Hagestein (23 kilometer) op peil te houden.

 

Utrecht en Vianen

Hoef en Haag ligt vlak bij de A27, waardoor je met de auto in een kwartier in Utrecht kunt zijn. Maar nog dichterbij ligt Vianen, waar je veel handige voorzieningen vindt. Vianen is een leuk, middeleeuws vestingstadje waar zo’n 16.000 mensen wonen. Het heeft een historische binnenstad die omgeven is door grachten en – voor een deel – stadsmuren. In de binnenstad vind je veel monumenten, maar ook winkels, gezellige cafés en restaurants. Andere voorzieningen zijn een bibliotheek, een zwembad en talloze sportclubs.

 

Hagestein, Everdingen en Zijderveld

Bij de gemeente Vianen (vanaf 2019 Vijfheerenlanden) horen behalve de stad ook drie dorpen: Hagestein, Everdingen en Zijderveld. Vlak bij Hoef en Haag ligt Hagestein, dat ruim 1450 inwoners heeft. Het is een dorp met een eigen karakter en een hechte gemeenschap. Er zijn twee maneges en langs waterplas De Put ligt recreatiecentrum Everstein, waar in de zomer veel gezwommen wordt. Verderop ligt Everdingen, waar ongeveer 1200 mensen wonen. De karakteristieke oude kern ligt op en tegen de Lekdijk, waar veel kleine huisjes staan. In de omgeving van Everdingen kun je prachtige wandelingen maken, bijvoorbeeld rondom Fort Everdingen en bij de Diefdijk. Het dorp Zijderveld ten slotte is met zo’n 800 inwoners het kleinste én het oudste plaatsje van de gemeente. Hier woonden 3500 jaar geleden al mensen! In Zijderveld liggen paar mooie historische boerderijen.

Wist je dat er vroeger een kasteel stond op de plek waar nu Hoef en Haag verrijst?