Geschiedenis

Hoef en Haag is een heel nieuw dorp, maar het gebied waar de huizen gebouwd worden staat bol van de geschiedenis. Wist je dat hier vroeger een kasteel stond?

 

Kasteel Hagestein
Kasteel Hagestein

Over de stedenbouwkundige opzet van Hoef en Haag is grondig nagedacht. Inspiratiebronnen voor de bouwvormen van het dorp zijn de architectuur van de omliggende dorpen en het waterrijke landschap, maar de historie van het gebied is dat zeker ook! Op de plek van het naastgelegen dorp Hagestein lag vroeger een middeleeuwse stad (toen Gasperden geheten) en een kasteel. Die stad bestaat al honderden jaren niet meer; die werd in 1405 tijdens de Arkelse oorlogen ingenomen. De huizen en het kasteel werden in brand gestoken en gingen verloren. Hagestein verloor zijn stadsrechten. Ook de nabijgelegen vestigingsplaats Everstein ging ten onder.

 

Kasteel

Bij de stad Hagestein hoorde het gelijknamige kasteel. Samen vormden ze één verdedigingswerk. Het kasteel heeft zijn naam te danken aan de polder Hagen. Het kasteelterrein ligt dus midden in het polderlandschap; het enige wat er nog te zien is, is de rand waar de buitengracht van het kasteel gelopen heeft. Waar de stad lag, zie je nu vooral weilanden en akkers. Het kasteelterrein ligt aan het Hoevesteinse Lint, tussen Hoef en Haag en Hagestein in.

 

Nieuwe kasteeltuin

De kasteeltuin anno nu
De kasteeltuin anno nu

De plek waar ooit het kasteel heeft gestaan, wordt nu weer herkenbaar gemaakt. Het voormalig kasteelterrein maakt deel uit van Hoef en Haag en wordt een mooie ‘kasteeltuin’ met fruitbomen. De gracht rondom het kasteelterrein is gedeeltelijk in ere hersteld. Daar waar vroeger blokhuizen stonden – die gebruikt werden voor de belegering van het kasteel – wordt ‘t Blokhuis gebouwd: twaalf rijwoningen. Ook komt er een speelplek in dit gebied, ontworpen door kinderen uit het dorp.

 

Festivalterrein

Het terrein is in juni 2017 voor het eerst gebruikt als (klein) festivalterrein, voor de eerste Zomerweide Zaterdag in Hoef en Haag. Met muziek, een hapje en drankje, informatiestands en leuke kinderactiviteiten was de Zaterdag een groot succes. Op 26 mei 2018 wordt er daarom weer zo’n dag gehouden. Schrijf je ‘m in je agenda?