Nieuw dorp

Een heel nieuw dorp op de kaart van Nederland, dat hoor je niet vaak! Hoef en Haag is niet de zoveelste nieuwbouwwijk, en krijgt als dorp een heel eigen identiteit. Binnen zo’n vijftien jaar komen er in totaal 1.800 woningen te staan.

 

Hoef en HaagHoef en Haag hoort bij de gemeente Vianen, net als de gelijknamige stad en de dorpen Hagestein, Everdingen en Zijderveld. Heel lang gaat dat alleen niet meer duren, want de gemeente gaat vanaf 2019 samen met Leerdam en Zederik onder de naam Vijfheerenlanden. Op het plaatsnaambord komt dan dus te staan: ‘Hoef en Haag, gemeente Vijfheerenlanden’. Eén ding blijft onveranderd: de gemeente maakt deel uit van de provincie Utrecht. Vanuit Hoef en Haag rijd je daar via de A27 ook binnen een mum van tijd naartoe. Wil je meer weten over de omgeving van het dorp, lees dan het artikel dat ik hierover schreef.

 

Hoe bouw je een nieuw dorp?

Aan de totstandkoming van het dorp is een hoop denkwerk vooraf gegaan: hoe zorg je ervoor dat een plek met alleen maar nieuwe huizen een dorpse sfeer krijgt? Om dit te bereiken is de landelijke omgeving met de uiterwaarden, een rijke geschiedenis en de rivier de Lek als uitgangspunt en inspiratiebron gebruikt. Hoef en Haag ligt in de polder, tussen de dijk en een recreatieplas. Erdoorheen loopt een meander, waar huizen langs staan. Aan de rand van het dorp is een kasteeltuin, waar vroeger dan ook echt een kasteel heeft gestaan. Het dorp krijgt drie wijken, waarvan Het Dorpshart de kern vormt. Hier komt een dorpsbrink met een paar winkels, en is ruimte om elkaar te ontmoeten.

 

Eerste paal

Op 27 mei 2016 was het zover: toen werd het nieuwe dorp aan de Lek officieel geopend. Daarbij aanwezig was dhr. van Beek, commissaris van de koning in de provincie Utrecht, net als wethouwder Landwehr van Vianen, afgevaardigden van bouwontwikkelaars AM en BPD en natuurlijk ook de eerste toekomstige bewoners. Zij sloegen de symbolische ‘eerste paal’ voor het eerste project: Het Dorpshart. Ook mochten de aanwezige kinderen een natuurspeelplaats openen.

Hoef en Haag is niet zonder slag of stoot op de kaart gekomen, legde wethouder André Landwehr van de gemeente Vianen uit: ‘We hebben een intensief voortraject achter de rug, waarbij het zelfs even onzeker was of het dorp er wel zou komen. Bouwen midden in de polder, buiten de stedelijke contouren was voor velen destijds een gewaagd idee. [..] Nu zien we eindelijk de eerste schop in de grond gaan. Een historisch moment en heel bijzonder, want waar vind je dat nu nog, een compleet nieuw dorp?’ (bron: AM/BPD)

In 2017 betrokken de eerste bewoners het nieuwe dorp. Inmiddels zijn we een paar fases verder en start binnenkort een nieuwe bouwfase.