Wat is Hoef en Haag?

Hoef en Haag, nieuw dorp aan de Lek. Deze woorden kom je al gauw tegen als je gaat zoeken op internet, en ze beschrijven ook precies wat het is. Hoe ziet dat dorp eruit en hoe is het tot stand gekomen?

 

Hoef en Haag is een nieuwbouwplan van 1800 woningen, die gebouwd worden tussen de stad Vianen en het dorp Hagestein. Hoef en Haag is geen nieuwbouwwijk, maar een compleet nieuw dorp; iets wat niet zo vaak voorkomt. Het dorp hoort nu nog bij de gemeente Vianen en vanaf 2019 bij de gemeente Vijfheerenlanden. Dit is de nieuw te vormen gemeente die zal bestaan uit de gemeenten Vianen, Leerdam en Zederik. De gemeente Vijfheerenlanden maakt deel uit van de provincie Utrecht.

 

Hoef en Haag getekend van bovenafLandelijk gelegen

De ligging van Hoef en Haag is landelijk; de woningen zijn omgeven door weilanden, de dijk, de rivier de Lek en recreatieplas Everstein. Het bouwproject is een samenwerking van gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM en BPD (Bouwfonds Property Development). Deze twee partijen hebben samen Hoef en Haag cv opgericht, dat de verschillende bouwfasen zal ontwikkelen. Behalve koopwoningen bestaat Hoef en Haag ook uit (sociale) huurwoningen. Deze zijn te huren via Lekstede Wonen.

 

Sfeervol

De ontwikkelaars van Hoef en Haag hebben vanaf het begin een duidelijk doel voor ogen gehad: het dorp moet sfeervol worden en authentiek aandoen. Dat uit zich in het type woningen dat gebouwd wordt: in oude bouwstijl, speels opgezet, met veel ruimte voor groen en water. Tot in de kleinste details moet Hoef en Haag een karakteristieke uitstraling krijgen; denk aan bouwstenen, klinkers op straat, historische straatnamen. De stedenbouwkundige opzet van Hoef en Haag is geïnspireerd op de lintbebouwing en het dorpse karakter van vestingstadjes langs de Lek.

 

Duurzaam

De huizen in Hoef en Haag zien er authentiek uit, maar voldoen aan de eisen die aan een nieuwbouwhuis anno nu worden gesteld: comfortabel, duurzaam en energiezuinig. Een deel van de woningen krijgt het label 0-op-de-meter en veel huizen zijn voorzien van zonnepanelen. De kopers van de woningen kunnen zelf bepalen – bijvoorbeeld door de aanschaf van extra zonnepanelen en de optie om gasloos te gaan wonen – hoe energiezuinig hun huis wordt.

 

Wijken

Hoef en Haag bestaat uit drie wijken:

  • 1. Het Dorpshart is ideaal voor mensen die prijs stellen op sociale contacten. Hier woon je rondom de Brink: het hart van de wijk waar alle voorzieningen zijn en waar dorpsbewoners elkaar ontmoeten. De straten en hofjes zijn autoluw.
  • 2. In Het Lint kun je wonen aan het water of aan een parkje. De woningen zijn van het type Hoevesteijn, waarbij kopers veel keuzemogelijkheden hebben om hun woning op maat te maken. Het Lint ligt dicht bij recreatieplas Eversteijn.
  • 3. In De Erven speelt groen een grote rol. Een aantal boomgaarden en groene erven geven lucht en ruimte aan dit rustige deel van Hoef en Haag. De huizen in De Erven hebben schuine daken die wisselen van richting. Ook verspringen de gevels van elkaar.

 

Wil je meer weten over de omgeving van Hoef en Haag?